Během těhoteství je tělo ženy vystaveno mnoha metabolickým změnám, mezi které patří i fyziologická insulinová rezistence, která se ale může rozvinout v cukrovku. Ta se však nemusí objevit pouze během těhotenství, ale i po porodu. Tým vědců z Jižní Korey zjistil, že kojení riziko vzniku poporodního diabetu snižuje. Pojďme se podívat, jak.

Vědci zjistili, že kojení má pozitivní vliv na buňky ve slinivce, které produkují insulin. Slinivky matek, které kojily, dokonce zůstávájí v lepší kondici i několik let po odstavení dítěte, na rozdíl od slinivek matek, které nekojily. Během kojení se v mozku matky vylučuje prolaktin, který se stará o produkci mléka v mléčné žláze. U prolaktinu však byla objevená ještě jedna důležitá funkce. Touto funkcí je podpora produkce serotoninu, který možná znáte pod pojmem hormon štěstí. Kromě pocitů štěstí serotonin přináší i další benefity. Jedním z nich je, že podporuje množení buněk slinivky, které jsou zodpovědné za produkci insulinu. Dalším benefitem serotoninu je, že v buňkách slinivky snižuje hladinu oxidativního stresu.

Výsledky výzkumu se mohou zdát znepokojující, autoři studie to však vnímají naopak. Nové poznatky chtějí využít pro další výzkum, který se bude zabývat prevencí poporodního diabetu u matek, které kojit nemohou.

Zajímá Vás téma diabetu? Přečtě si o umělé slinivce, která dokáže monitorovat hladinu glukózy nebo o úspěších vědců, kteří pomocí kmenových buněk vyléčili diabetes u myši.

Zdroj: https://stm.sciencemag.org/content/12/541/eaay0455.full

Úvodní foto: unsplash.com