„Káva patří mezi nejoblíbenější nápoje na světě. Přestože je celosvětová spotřeba více než devět miliard kilogramů ročně, víme zatím velmi málo o jejím potenciálním vlivu na zdraví člověka,“ říká Kitty Pham, doktorandka z Australian Centre for Precision Health at the University of South Australia.

„Toto je nejrozsáhlejší zkoumání souvislostí mezi kávou, měřením objemu mozku, rizikem demence a rizikem cévní mozkové příhody – je to také největší studie, která zohledňuje objemová data zobrazování mozku a širokou škálu matoucích faktorů.“

„Vezmeme-li v úvahu všechny možné obměny, zjistili jsme, že vyšší spotřeba kávy byla významně spojena se sníženým objemem mozku – v zásadě pití více než šesti šálků kávy denně vás může vystavit riziku mozkových onemocnění, jako je demence a mrtvice.“

Australský tým provedl analýzu obvyklé konzumace kávy na 398 646 účastnících UK Biobank ve věku 37 – 73 let. Zkoumal asociace s objemem mozku, pravděpodobností demence a cévní mozkovou příhodou.

Konzumace více než šesti šálků denně byla spojena s o 53 % vyšší pravděpodobností demence ve srovnání s konzumací jednoho či dvou šálků denně.

„I když tato zpráva může být pro milovníky kávy hořká, jde především o nalezení rovnováhy mezi tím co pijete a tím co je dobré pro vaše zdraví,“ říká prof. Elina Hyppönen, výzkumník australského centra. „Spolu s dalšími genetickými důkazy a randomizovanou kontrolovanou studií tyto údaje naznačují, že vysoká konzumace kávy může nepříznivě ovlivnit zdraví mozku.“

„I když přesné mechanismy nejsou známy, můžeme udělat jednu jednoduchou věc, během pití kávy bychom neměli zapomínat na doplňování tekutin vodou. Pokud zjistíte, že vaše spotřeba kávy směřuje k více než šesti šálkům denně, je na čase další šálek zvážit.“

Studie byla publikována v časopise Nutritional Neuroscience.

Zdroj: Sci-news.com

Obrázek: Nathan Dumlao via Unsplash