Lidé trpící celiakií, tedy intolerancí k lepku mají na výběr dvě rozhodnutí - buď se veškerým potravinám, které jej obsahují obloukem vyhýbat, nebo riskovat těžké záněty střeva. Obvykle si vyberou první z možností. To je poměrně nudná volba, přihlédneme-li k technologické novince, která se v této problematice stala světlem na konci tunelu.

Výzkumníci z Northwestern Medicine skrze klinické testy prokázali, že u pacientů s celiakií je možné vyvolat imunitní toleranci a celiakii tak zcela zvrátit. Jejich práce může do budoucna pomoci lidem s tímto onemocněním snášet ve své stravě lepek. Vědci technologii představili v úterý na barcelonské konferenci European Gastroenterology Week a odhalili mechanismus jejího fungování.

Technologie ukrývá kousek lepku v biologicky rozložitelné nanočástici. Poté, co je vstříknuta do krevního řečiště celiakií trpícího člověka ji imunitní systém zaregistruje jako neškodný úlomek, který s chutí odkáže makrofágům - specializovaným buňkám, schopným pohltit cizorodé částice. Spolu s částicí ovšem i skrytý lepek. Ten se tak do krve pacienta dostává v těle jakéhosi Trojského koně.

Je to podobné, jako když malému dítěti v jeho oblíbeném jídle rozmixujete ingredienci, kterou nesnáší. Křičet ovšem začne až ve chvíli, kdy se o tajné přísadě dozví. Technologie funguje na prakticky stejném principu.

Práce makrofága ovšem zahrnuje i tzv. prezentaci antigenu, což zjednodušeně znamená, že nechtěnou částici nejen "sežere", ale zároveň na svém povrchu onen alergen vystaví na odiv. Imunitnímu systému tím říká: "žádné obavy, patří sem". Ten poté přestane na alergen útočit a zastaví veškeré kroky, které by vedly k alergické reakci. Zjednodušeně by se tento proces dalo shrnout tak, že nanočástice vpuštěná do pacienta imunitnímu systému sděluje, že je daný alergen pro tělo bezpečný.

Skvělou zprávou je, že nanočástice již úspěšně prošly druhou fází klinického testování u lidí s celiakií. Části byla technologie podána nitrožilně, druhá skupina pak sloužila jako kontrolní skupina, které se léčby nedostalo. O týden později jedli všichni účastníci testu i samotný lepek. Bylo zjištěno, že testovaná skupina pacientů zaznamenala o 90% méně zánětů, než ti, kteří nanočásticemi očkováni nebyli.

Přestože byl systém doposud testován pouze u celiaků, výzkumný tým věří, že by technikou trojského koně mohly být léčeny i alergie na arašídy, ale i diabetes typu 1, či roztroušená skleróza a řada dalších.

Líbil se vám článek? Odměňte nás sledováním naší stránky na Facebooku. Každá práce něco stojí a bez vaší podpory se neobejdeme. Děkujeme.

Zdroj: Futurism, Northwestern Now