Vitamín D se v našem těle tvoří v momentě, kdy vystavíme kůži slunečnímu záření. Nový výzkum ukazuje, že jeho nedostatek by mohl mít spojitost s úmrtími na SARS-CoV-2. Předběžné výsledky, ze zatím nezveřejněné studie, spojují nízkou hladinu vitamínu D s úmrtími na COVID-19. Studii sepsali vědci z Queen Elizabeth Hospital Foundation Trust a University of East Anglia.

Studie určitě zasluhuje pozornost, nicméně je předběžné dělat jakékoli závěry. „Skupina lidí nejnáchylnější k podlehnutí na COVID-19 je zároveň skupina s nejnižší hladinou vitaminu D,“ shrnují vědci v předběžné zprávě. Tato informace je ale jen jedna z mnoha, která by mohla mít vliv na průběh nemoci.

Nicméně výsledky studie nejsou ničím překvapivým. Dřívější, mnohem rozsáhlejší výzkumy, zjistily, že zdravá hladina vitaminu D v těle snižuje riziko infekčních nemocí dýchacích cest, jako jsou například chřipka, tuberkulóza nebo dětské astma.

Vitamin D je sloučenina rozpustná v tucích, můžeme ji získat z jídel jako jsou ryby nebo houby, ale také vystavením kůže vůči UV záření. Vědci se nyní snaží přijít na spojení funkcí vitamínu D s naší imunitou. Běžně totiž vitamín D odpovídá za hladiny vápníku v našich kostech. Pokud je vápníku nedostatek, mohou nastat různé deformace kostí nebo dokonce jejich předčasná degenerace.

Výzkum, který předpokládá že rozdíl mezi životem a smrtí závisí na jediném, běžně dostupném vitamínu, může znít dost nepravděpodobně. Samozřejmě je nutné provádět další výzkumy, které nám řeknou, jak a kdy se tyto vzorce objevují a jak vyvážit rizika, která přicházejí při používání vitamínových doplňků.

Uprostřed pandemie, která má po celém světe na svědomí tak velké množství životů se zdá, že vědě trvá věčnost, než na něco přijde. Nicméně v jejím případě, se vždy vyplatí počkat.

Zdroj: researchsquare

Obrázek: solidcolours/iStock