Dětská podvýživa je problémem v řadě rozvojových zemí, přes 30 milionů dětí na celém světě trpí hlady. Nedostatek živin děti omezuje v růstu, brzdí vývoj jejich centrální nervové soustavy, imunitního systému, ale také podporuje vznik pozdějších kardiovaskulárních onemocnění nebo diabetu. Řešením je samozřejmě navýšení kalorického příjmu, pro tyto účely byla vyvinuta vysokokalorická doplňková výživa, kterou využívá i samotná organizace UNICEF pomáhající dětem po celém světě. V mnohých případech však děti neprospívají ani s výživnější stravou. Vědci v nové studii publikované v předním medicínském časopise odhalili, že za tím stojí poškození střevní mikrobioty, a přinesli nadějné řešení tohoto problému.

Výzkumné týmy z USA a Bangladéše vybraly pro svou studii 123 středně podvyživených batolat ve věku mezi jedním a jedním a půl rokem, všechna z bangladéšského slumu. Tyto děti po tři měsíce jejich matky přikrmovaly padesáti gramy schváleného vysokokalorického výživového doplňku, nebo stejným množstvím nově vyvinuté doplňkové stravy zaměřené na podporu střevní mikrobioty. Ačkoliv byl nový doplněk kaloricky méně vydatný než již schválená strava, děti jím krmené rostly dvakrát rychleji.

Doplňková strava zaměřená na mikrobiotu sestává z potravin běžně konzumovaných v Bangladéši – cizrny, arašídů, banánů a sojové mouky. Když jimi vědci krmili selata, tyto potraviny výrazně podpořily výskyt střevních bakterií, které napomáhají růstu a vývoji organismu. Tyto „dobré“ bakterie vědci v předchozí studii nalezli porovnáním mikrobioty zdravých a podvyživených dětí ve stejném věku, zjištění potvrdili přenesením daných bakterií z dětí do myší.

Děti krmené stravou podporující mikrobiotu vykazovaly nejen lepší parametry růstu, ale také zvýšené ukazatele vývoje kostí, neuronů a imunitního systému, v porovnání s dětmi dokrmovanými schválenou výživou. Vědci dále zjistili, že mikrobiota dětí se s novým doplňkem opravdu pozměnila. „Malé množství tohoto výživového doplňku může doopravdy vyřešit podvýživu dítěte,“ doplňuje autor studie Tahmeed Ahmed.

„Různé druhy bakterií mohou být jak prospěšné, tak škodlivé. Vše záleží na stádiu vývoje jedince,“ tvrdí Ruslan Medzhitov, imunolog z Yale University. To potvrzuje pozorování nové studie. Výzkumníci totiž zjistili, že bakterie Bifidobacterium longum, která je spojena s jinak prospěšným kojením, byla u zkoumaných dětí znakem zhoršeného vývoje.

Autor studie Ahmed se ovšem obává, že plošné využívání jejich nového doplňku může být otázkou dlouhých let. Nejprve je totiž třeba vymyslet lépe skladovatelnou formu, protože tento suplement výzkumníci připravovali vždy z čerstvých surovin. Dále bude zapotřebí větší studie, kde budou vědci sledovat účinky na dětský vývoj v řádu let. Přesto je nové zjištění nesmírně důležité pro budoucí boj s dětskou podvýživou. „Zdraví dětí závisí na zdraví jejich mikrobioty,“ shrnuje poselství studie její autor Jeffrey Gordon.

Původní studie: Chen, R. Y., et al. (2021). "A Microbiota-Directed Food Intervention for Undernourished Children." N Engl J Med.
Zdroj: Science
Úvodní fotografie: Adrien Taylor, Unsplash