Podle informací Centers for Disease Control onemocní bakterií Clostridioides defficile každoročně ve Spojených státech až půl milionu lidí. Tento patogen napadá zejména osoby se sníženou imunitou a zdecimovanou střevní mikroflórou, způsobenou nadměrným užíváním antibiotik. Tito pacienti jsou totiž náchylnější k podlehnutí následným střevním onemocněním, například průjmovým.

Nová studie, která se podrobně zabývala genetickou výbavou této bakterie zjistila, že se C. difficile vyvinula ve dva druhy, z nichž jeden, tzv. Clade A (monofyletická skupina, sjednocující evolučně podobné organismy) vzal útokem nejsnazší bitevní pole – nemocniční prostředí.

„Studie navíc ukazuje vývoj patogena v reakci nejen na běžné dezinfekční prostředky používané v nemocnicích, ale i západní sladkou stravu,“ říká Nitin Kumar, senior bioinformatik na Wellcome Sanger Institut, který je jedním z autorů studie.

Nově vznikající mikrob disponuje vlastnostmi, díky kterým v nemocničním prostředí doslova exceluje; nejen že je vysoce odolný vůči mnoha typům antibiotik, ale je zároveň velice obtížné jej zabíjet dezinfekčními prostředky a požírá jednoduché cukry, které charakterizují moderní západní stravu.

Je zajímavé, že se C. difficile Clade A vyvinuly s naším nemocničním systémem, který jim zprostředkovával ideální podmínky k životu. Proto se začínají objevovat v souvislosti s infekčními onemocněními v 16. století, tedy době, kdy začínaly vznikat první úmluvy moderní medicíny.

Carlos Figueroa-Castro, lékař, který se studii C. difficile dlouhodobě věnuje vysvětlil, jaké kroky by mohly vést k úspěšnému boji proti tomuto nebezpečnému patogenovi. Zmiňuje například změnu stravy zasažených pacientů, nebo podpory střevní mikroflóry v době nasazení antibiotik, které ji značně devastují.

Zdroj: Popular Science