Vědci nastražili 164 kamerových pastí a nasbírali videozáznam o délce celkem 5000 dnů. Pokryli celkem 2500 čtverečních kilometrů. R. W. Havmøller říká, že jsou prvními, kdo v této oblasti levharty studují, protože je místo celkem nedostupné. Ani on sám levharta na vlastní oči neviděl, ale rozmístěné kamery ano.

V minulosti si vědci mysleli, že jsou levharti aktivní hlavně za úsvitu, velmi překvapivé proto bylo, že studie ukazuje, že levharti se pohybují a loví ve velmi různých časech v závislosti na tom, jestli jsou samec nebo samice. Samice se ukázaly být aktivní spíše mezi brzkým a pozdním ránem a potom chvíli před západem slunce, zatímco samci se budí jen v noci.

Rozdíly mezi samci a samicemi levhartů se teprve začínají zkoumat, takže je zde spousta věcí, co se o zvířeti ještě učit. Vědci si ale musí trochu pospíšit, rapidně rostoucí populace lidí v Africe a Indii jsou největší hrozbou pro tato zvířata – když se vyskytnou v blízkosti lidských obydlí a okolí dobytka, jsou obětí odstřelu.

Globálně jsou na tom levharti obecně velmi špatně, hlavně kvůli prudkým ztrátám populací za posledních 100 let. Navíc nejsou všechna zvířata tak dobře monitorována – z části také proto, že se pozornost upíná spíše na ještě ohroženější zvířata jako jsou lvi, tygři a gepardi.

Vědci věří, že výsledky této studie poskytnou lepší porozumění životu divokých levhartů, pochopení, které může pomoci zabránit jejich kompletnímu vyhubení.


Zdroj: ScienceDaily, Titulní fotografie: Colin Watts, unsplash