S ubytovací kapacitou až 54 miliard bakterií na centimetr krychlový jsou houby na nádobí pro mikroby rájem. Houbičky jsou nejen vlhké, vzdušné a naplněné zbytky jídla, navíc poskytují optimální fyzikální prostředí pro bakterie. Vědci to uvedli v časopise Nature Chemical Biology.

Stejně jako lidé, preferují i bakterie různé interakce se svým okolím. Některé bakterie jsou více družné, jiné vyhledávají samotu. Lingchong You, syntetický biolog z Duke University, a jeho kolegové uvažovali nad tím, jak oddělování různých typů mikrobů působí na jejich vzájemné interakce. Zjistili, že mírná hladina separace – podobná té, kterou poskytuje houbička na nádobí – maximalizuje diverzitu v kolonii.

Výzkumníci distribuovali různé kmeny Escherichia coli na destičky se šesti až 1 536 jamkami, které fungovaly jako izolované kompartmenty. Po 30 hod tým zkoumal počet a typy bakteriálních kmenů na každé destičce.

Každý kompartment je jako večírek, na který byly přiděleny bakterie, říká You. Na šesti-jamkové destičce má každý večírek pravděpodobně velmi podobné složení postav a přežívají zde pouze sociální bakterie. Na destičce s 1 536 jamkami, je každý mikrob pravděpodobně sám a sociální bakterie zde umírají. Ovšem se středním počtem oddílů se zvyšuje pravděpodobnost, že mikrob je na večírku, který preferuje. Asociální mikrob zemře na večírku, kde převažují sociálové, ale jiný asociál může skončit na vlažném dýchánku a přežít. Biodiverzita je zachována.

„Zpětně je to velmi intuitivní,“ říká You. „To, co jsme identifikovali, je princip, který je univerzálně použitelný pro jakékoli mikrobiální komunity.“

Kuchyňské houby, disponující množstvím malých a velkých děr, nabízí nejen ideální počet oddělení pro bakterie, ale i řadu různě velkých večírků, do kterých se mohou zapojit. V experimentech s houbou na nádobí vědci zjistili, že výsledná bakteriální komunita je rozmanitější než ta, vyráběná v tekuté kultuře, což je běžný způsob pěstování bakterií v laboratoři.

Naštěstí je většina bakterií v našich houbičkách neškodná. Když se ale objeví nebezpečná bakterie, jako např. Salmonella ze syrového kuřete, pomůže jim prostředí houbičky přežít.

„Houby opravdu nejsou vhodné pro kuchyňskou hygienu,“ říká Markus Egert, mikrobiolog z Furtwangen University v Německu, který nebyl součástí studie. „V domácnosti je stěží nějaká plocha sterilní, ale houbička na nádobí je pravděpodobně nevíce osídlená věc v domě.“

Dobrá zpráva je, že tento problém má snadné řešení. Kartáčky jsou mnohem bezpečnější alternativou. A pokud svou houbičku opravdu milujete, alespoň ji nepoužívejte na prkénko od masa.

Originální publikace: https://www.nature.com/articles/s41589-021-00961-w

Zdroj: ScienceNews

Obrázek: tomekwalecki via Pixabay