Maso z rostlin - to je cíl, kterého se řada startupů snaží v posledních letech aktivně dosáhnout. Některým se to úspěšně podařilo. Avšak vytvořit celé kusy masa se až doposud zdálo jako velice náročné. Nyní však přichází španělská společnost Novameat, která představila svůj steak na rostlinné bázi, který je dle jejích slov z dosavadních pokusů zatím nejrealističtější. Konkurenční startupy předbíhá nejen po strukturní, chuťové, ale i ekonomické stránce - zaplatíte za něj přibližně tolik, co za skutečný kus hovězího masa.

Steak 2.0 společnosti Novameat si s klasickým steakem spletete poměrně snadno. Ve skutečnosti je však vyroben ze směsi, která obsahuje hrášek, mořské řasy a šťávu z červené řepy. Společnost pro výrobu tenkých vláken z této suroviny použila 3D tiskárnu, čímž steaku dodala "masitý" vzhled.

Steak 2.0, zdroj: Novameat

Klíčem k úspěšnému "tisku" je nová patentovaná technologie mikroextrudace, která produkuje vlákna o průměru 100 až 500 mikronů, což je méně, než nabízejí dosavadní metody. Lidský vlas pro srovnání měří ve své šířce přibližně 90 mikronů. Tento postup umožňuje propletením vláken a tuků věrně napodobit komplexní strukturu skutečného masa.

V čem jsou použité rostliny unikátní? Některé použité alternativy byly kritizovány za svůj vysoký obsah tuku a soli. Podle Giuseppe Sciontiho, zakladatele Novameat, neobsahují zvolené suroviny vyšší koncentrace cholesterolu. V budoucnu společnost rovněž usiluje o přídavky dalších prospěšných látek, jako například omega-3-mastných kyselin.

V současné době utratí Novameat za výrobu 50 gramů svého steaku 1,5 dolaru. To je částka, kterou v supermarketu přibližně dáte za stejnou váhu hovězí masa. Společnost nyní pracuje na dalším snižování nákladů a vyšší produkci, čímž by se její steak 2.0 mohl brzy dostat na trh.

Máte-li zájem o více podrobností z vývoje společnosti Novameat, navštivte jejich oficiální webové stránky!

3D Printed Plant-based Meat | Barcelona | NovaMeat
NovaMeat produces 3D printed plant-based meat substitutes through advanced food printing and tissue engineering technologies. Join the #novameat movement.

Zdroj: Kristin Houser, The Byte