Startupová společnost Shiru, která vzešla z inkubátoru Y Combinator, se snaží proniknout na trh se svým novátorským přístupem v produkci proteinů.

Společnost byla založena doktorkou Jasmine Hume, jež měla dříve na starosti oddělení potravinové chemie ve firmě Just (původně Hampton Creek). Shiru odkazuje na čínské "shi rou", které má několik významů odkazujících na maso. Ve firmě Just pracovala na frakcionaci rostlin a výzkumu jejich fyzických vlasností. Výzkum měl za cíl zjistit, které rostlinné proteiny by mohly být použity pro výrobu různých produktů.

V Shiru se místo frakcionace používá bioinformatických technologií, jež by měly nalézt ideální proteiny pro specifické aplikace v potravinovém průmyslu. Cílem je přijít na to, které proteiny mají ty nejlepší možné vlastnosti pro produkci. Zkoumá se hlavně rozpustnost, emulsifikace a vaznost. Finální produkt by měl představovat funkčnější alternativy ke stávajícím proteinům.

V některých aspektech je projekt podobný firmě Geltor, která začala se stejným záměrem jako Shiru, avšak po několika letech výzkumu přesídlila do kosmetického sektoru. I díky tomu se pro Shiru otevřela poměrně dobrá příležitost k úpěchu.

Cílový produkt Shiru zatím chybí, avšak podle slov zakladatelky, jsou na dobré cestě. Při svém výzkumu používají několik modelů od kvasinek přes bakterie až po houby. Tyto modelové organismy by v budoucnu měly produkovat potřebné proteiny.

Pilotní produkce začne již tento rok. Do roku 2020 by firma měla být schopna produkovat proteiny v malém, snadno opakovatelném množství.

Zdroj: TechCrunch, Foto: Shiru