Myšlenka, že strava s vysokým obsahem sójových produktů může pomoci zmírnit závažnost příznaků astmatu, je vědci zkoumána již delší dobu. Jedna pozoruhodná studie publikovaná v roce 2015, Study of Soy Isoflavones in Asthma, se snažila stavět na dřívějších indikacích, že tyto doplňky mohou snížit závažnost stavu u pacientů s obtížně kontrolovaným astmatem. Víceletá studie však nedospěla ke kýženému závěru. Následné výzkumy však ukázaly, že sója může být přínosná pro astmatiky s velmi specifickými genetickými mutacemi.

„Vztah mezi příjmem sóji a alergickými onemocněními byl v minulosti epidemiologicky hlášen, což naznačuje, že složky sóji mohou mít určitě antialergické účinky,“ říká Hideaki Kadotani, hlavní autor této nové studie z Osaka City University.

Vědci tuto myšlenku dále zkoumali tím, že krmili myší modely astmatu stravou obohacenou o fermentovaný sójový produkt zvaný ImmuBalance, přičemž myši na normální stravě byly použity jako kontroly. Ve skupině ImmuBalance vědci pozorovali významné snížení počtu bílých krvinek souvisejících s astmatem, spolu s potlačením zánětu v průduškách a produkcí hlenu. Dále vědci hlásili snížení počtu proteinů a protilátek spojených se zánětem ve srovnání s kontrolní skupinou.

„Bylo hlášeno, že nerovnováha střevní mikroflóry se může podílet na imunitním systému a alergických onemocněních. Fermentovaná vláknina, jako je ta, co se nachází v sóji, může mít příznivé účinky na modely alergického astmatu,“ říká docent Kazuhisa Asai, spoluautor studie.

Je stále zapotřebí další práce k prozkoumání přenosu účinků pozorovaných u myší na lidské pacienty trpící astmatem. Vědci se však domnívají, že nová zjištění ukazují potenciální cestu k pohodlnějšímu zvládnutí toho stavu.

„V klinické praxi jsou steroidní inhalanty základem léčby astmatu, ale je známo, že mají nežádoucí vedlejší účinky,“ dodává spoluautor studie profesor Tomoya Kawaguchi. „Naše výsledky naznačují, že příjem fermentovaných sójových produktů by měl být doporučen jako doplňková strategie zvládání astmatu s minimálními vedlejšími účinky.“

Nová studie byla publikována v časopise Nutrients.

Zdroj: NewAtlas

Obrázek: Robina Weermeijer via Unsplash