Studie vědců z Massachusetts identifikovala druhy střevních bakterií, které člověka dovedou chránit před potravinovými alergiemi. Může se tak jednat o zlomový objev v boji proti tomuto typu onemocnění.

Alergickým reakcím se v současné době dá předejít prakticky jedinou cestou – konkrétnímu alergenu se obloukem vyhnout. Současná věda však aktivně usiluje o nalezení nových alternativních způsobů, jak reakcím zabránit. To se podařilo výzkumnému týmu z Brigham Women a Boston Children's Hospital, který ve své nedávné studii identifikoval střevní bakteriální druhy, které dovedou stimulovat imunitní systém a lidské tělo tak chránit před potravinovými alergiemi.

Ve studii na myších tým odhalil, že podání směsi obsahující tyto „ochranné druhy“ zvyšuje toleranci k některým alergenům. Výsledky práce publikoval v časopise Nature Medicine.

„Stojíme na prahu revoluce ve vývoji léčiv tohoto typu.“ řekla spoluautorka výzkumu a ředitelka Massachusetts Host-Microbiome Center v Brighamu, Lynn Bry. „Identifikovali jsme bakterie, s jejichž pomocí můžeme nejen zvrátit existující potravinové alergie, ale také zabránit jejich vzniku.“

Jak je v praxi možné, aby bakterie alergie zvrátily? Studie odhalila, že bakterie tříd Clostridiales a Bacteroidetes stimulovaly T-lymfocyty, buňky, které dovedou ovlivnit imunitní systém a podporovat u lidí toleranci vůči alergenům. Podstatné je, že tyto účinky byly objeveny jak u myší, tak i u lidí.

Vedoucí výzkumu Lynn Bry a Georg Gerber jsou zakladateli společnosti ConsortiaTX, která se specializuje na vývoj bakterioterapeutických produktů. Mimo výzkum potravinových alergií plánuje do budoucna cílit na jiná alergická onemocnění.

Zdroj: ScienceDaily